Altare

Altare – De ce le construim


Oameni diferiti construiesc altare pentru motive diferite. Unii le construiesc pentru a-si onora stramosii sau in memoria unui prieten. Unii le folosesc ca pe un tip creativ de terapie. Construiesc altare pentru a-i ajuta sa-si construiasca o noua viata pentru ei insisi, sau sa ii ajute sa treaca peste o boala sau alte incercari. Unele altare sunt construite pentru ajutor, altele pentru eliberare.

DIV032_100

Unii oameni folosesc altarele ca punct focal pentru meditatie sau pentru un ritual. Altii construiesc altare care sunt active in natura. Unele altare sunt comemorative, pe cand altele sunt subversive. Unele altare sunt construite pentru a onora zeitati, si altele pentru a se onora pe sine insusi. Unele altare sunt construite la demonstratii, evenimente si marsuri si pot capata un ton foarte politic. Unele sunt construite in zone naturale pentru a o celebra si a se conecta la Pacha Mama si acestea nu contin nimic strain de acel spatiu.

Citeste mai mult

Unele altare sunt menite sa dureze pe perioada unui ritual sau a unei perioade de sarbatori, in timp ce altele sunt alaturi de noi pentru ani. Un altar nu este pur si simplu o constructie pe o masa inalta, patrata si plata. Unele sunt mici si incap in dulapul nostru. Alte altare sunt mari. Unele sunt rotunde si unele au mai multe niveluri. Unele altare sunt construite la interior, altele nu pot exista decat afara. Unele sunt in temple si unele sunt in copaci. Unele altare sunt atat de mari, incat putem sta in picioare in interiorul lor. Ele nu sunt doar o parte a spatiului sacru, ele sunt, practic, un spatiu sacru prin ele insele. Unele din acestea devin un fel de sanctuar.

DIV032_100

O BOGATIE DE POSIBILITATI SI SCOPURI

Cand iti construiesti altarul, lasa-ti mintea sa se deschida catre posibilitatile pe care acesta le ofera. Altarul tau poate fi format din doar cateva piese pe marginea ferestrei sau chiar o piatra simpla pe biroul tau. Sau poate ocupa un spatiu larg in casa ta sau in curte. Depinde de tine.

Primul pas in construirea unui altar este sa hotarasti ce scop va avea. Odata ce stii asta, poti merge mai departe. Construirea unui altar poate fi un proces sacru, spiritual, emotional, creativ sau filosofic, in functie de nevoile sau intentiile tale. Daca doresti, poate fi toate acestea la un loc.

Cand construim altare, facem si o calatorie personala, si una de cautari. Te rog retine ca trebuie sa ramai prezent si constient. Bucura-te de actul de a construi si de a ingriji altarul, tot atat de mult pe cat te bucuri de rezultat.

Citeste mai mult

“Altarul este o parte principala a shamanismului, ritualului si a vietii de zi cu zi. Nu ne simtim tocmai bine atunci cand altarul nu este programat si functional in fiecare zi. Daca nu ti-ai creat un spatiu sacru cu un altar in casa ta, poate faci o incercare. Credem ca vei descoperi ca energia mediului intregii tale case s-a schimbat in bine! Altarul tau nu trebuie sa fie mare. Nici nu trebuie sa fie foarte complex. Trebuie sa te serveasca bine, totusi, sa aiba pe el lucrurile esentiale, pentru ca sa fie eficient pentru scopul pentru care a fost creat. Sunt cateva lucruri de luat in consideratie atunci cand construiesti un altar”. Gandeste-te cat de mare vrei sa fie viitorul tau altar de acasa. Altarele ritualice sunt pentru un scop mai specific decat altarul casei. Vor fi multe lucruri comune celor doua; totusi, ele sunt diferite in cateva privinte. Daca masa pentru altar nu este foarte mare, sau spatiul tau este mic, nu vei dori un altar complex, din cauza lipsei de spatiu in care sa plasezi lucrurile. Astfel, este preferabil sa iei in considerare doar lucrurile esentiale.

DIV032_100

munay-ki-altar-quero

DIV032_100

ALTARE RITUALICE

Altarele ritualice contin obiecte plasate cu un anume scop, care au un simbolism premeditat. Un altar creat cu grija intensifica menirea ritualului pentru persoana (sau grup). El inalta sacralitatea si puterea ritualului, sporind in acelasi timp efectele transformatoare. Adeseori, avem comori prin toata casa; ca, de exemplu, roci sau pietre favorite, scoici, pene si lumanari. Puterea si concentrarea pot creste semnificativ daca aduci toate aceste energii impreuna. De multe ori, cand acestea sunt imprastiate prin casa, ne simtim si noi propria energie imprastiata in vietile noastre.

Cel mai simplu simbolism pentru un Altar sunt cele patru elemente combinate cu Spiritul. Elementele sunt: focul, apa, aerul si pamantul. Spiritul, al cincilea element, este forta vitala care animeaza toate lucrurile vii.

DIV032_100

Simbolul pentru elementul “Foc” este de obicei reprezentat de o lumanare. Lumanarile se gasesc in multe culori, fiecare avand un atribut specific. Dar, la inceput, cel mai bine sa folosesti lumanari subtiri de ceara de albine, albe sau cu colorant natural. Focul reprezinta energia creativa, inspiratia, vointa puternica si sexualitatea. In mod traditional, este asociat cu energia Yang.

DIV032_100

“Apa” este cel mai adesea reprezentata de un potir sau o ceasca, (care este, de asemenea, o metafora pentru sanii care hranesc). Scoicile pot fi si ele folosite pentru a reprezenta apa. Acest element semnifica: emotii, intuitie, vindecare si meditatie si este asociat cu energia Yin.

DIV032_100

Pentru elementul “Aer”, se poate folosi tamaie naturala, salvie alba, pene, imaginea unei pasari sau chiar o unealta de scris; pentru aer, reprezinta cunoastere si puteri ale mintii. Este, de asemenea, un simbol al curajului si este in relatie cu energia masculina.

DIV032_100

Simbolurile pentru “Pamant”, care pot fi plasate pe altar, pot fi flori, cristale sau pietre, o planta in ghiveci sau imaginea unui animal terestru. Elementul pamant este asociat cu natura, cu senzatia de „legare de pamant”, securitate si bunastare materiala si poarta energie feminina.

DIV032_100

Fiecare pare sa aiba propria intelegere a elementului ‚Spirit’. (In peruviana, Spirit este curcubeu, integrarea tuturor corpurilor spirituale si directii). Mai simplu spus, este vorba despre forta vitala si reinnoire – ciclul renasterii. In artele traditionale, acest simbol este adesea reprezentat printr-un cazan, care semnifica iesirea din pantec si transformarea. Alte simboluri ale spiritului pot fi (de exemplu) o oglinda, o bila de cristal, o fotografie a unui stramos, sau chiar un fluture; pentru ca toate acestea sunt metafore pentru suflet si spirit.

Citeste mai mult

Este o buna idee aceea de a plasa obiectele astfel incat elementele sa corespunda cu directiile lor, ori intr-un cerc, cu spiritul in centru. Cele patru directii ar fi: foc – Sud (la peruvieni – Sudul este Pamant); coltul dreapta-jos, apa – Vest; coltul stanga-sus, aer – Est (la peruvieni – Estul este Foc); coltul dreapta-sus, si pamantul – Nord (la peruvieni Nordul este Aer); coltul stanga-jos cu spirit (la peruvieni – Spiritul este Curcubeu) deasupra centrului acestor patru directii, completand astfel o schema in forma de stea (sau, daca preferati, plasat in centrul acestor patru colturi). Aceste cinci simboluri plasate pe o fata de masa pentru altar (care acopera marginile) devin un altar, desi acesta poate ramane cat mai simplu posibil sau poate fi facut cat mai elaborat si creativ cat iti permite inspiratia.

DIV032_100

CONSTRUIREA ALTARULUI PERSONAL:

Construirea si folosirea unui altar este un proces permanent. El nu trebuie sa fie un eveniment unic.

Daca ai probleme cu gasirea obiectelor „potrivite” pentru altarul tau, nu te ingrijora, ele vor veni la tine. Multe din lucrurile simbolizand pamantul pe care oamenii le pun pe altar nu vin din cataloage. Ele vin la noi sub forma de cadouri, comori prelucrate de natura, obiecte interesante sau de valoare gasite, lucruri pe care le facem noi, etc.

Daca doresti anumite lucruri pentru altarul tau si lucrezi cu o entitate sau energie, atunci cere acelei surse sa-ti trimita lucruri pline de sens si care se incadreaza in bugetul tau.

DIV032_100

munay-ki-altar-quero2