Arhetipuri

Arhetipuri, principii organizatorice ale universului


Marile arhetipuri ale traditiei noastre reprezinta principiile organizatorice ale Universului. Sunt fortele pe care le chemam ca sa cream spatiu sacru si sunt fiinte energetice pe care le plantam in timpul ritualurilor sub forma de seminte in fiecare dintre chakrele voastre.

DIV032_100

Este important sa va reamintiti ca le-ati primit sub forma de seminte, ca sunt potential pur – atat prin angajamentul vostru propriu, cat si prin relatia voastra cu ele, acestea vor creste, devenind adevaratele forte puternice care va modeleaza chakrele intr-un nou mod. De aceea faceti ceremonii ale focului, pentru a creste aceste seminte cu foc.

arhetip

DIV032_100

  • Sarpele

sarpe-munay-kiMama apelor; arhetipul vindecatorului pentru multe culturi; aceea care ne invata sa ne lepadam de trecutul nostru asa cum sarpele isi leapada pielea – forta vitala primara, care plonjeaza adanc-adanc – care stie calea catre cele mai adanci locuri din noi insine, din sinele nostru – aceea care merge cu frumusete peste pantecele mamei – aceea care stie calea inapoi catre Paradis, gradina, locul inocentei.

DIV032_100

  • Jaguarul

jaguar-munay-kiMama-sora Jaguar care stie calea ce trece peste arcul curcubeului catre lumea misterelor – cea care inghite soarele la apus, cea care ne invata sa pasim dincolo de frica, violenta si moarte. Reprezinta conexiunea arhetipala la forta vitala a junglei, la tot ce este verde; servitor al fortei vietii – luptator luminos care nu are dusmani in aceasta lume sau in urmatoarea – reprezinta principiul Viata/Moarte si reinnoirea.

DIV032_100

  • Pasarea Colibri

colibri-munay-kiTaramul predecesorilor, Bunice si Bunici, amintirile stravechi, intelepciunea straveche – cei care au pasit in afara timpului dar care reintra in scena ca sa ne ajute sa ne reamintim caile stravechi – drumul pasarii Colibri care bea direct din nectarul vietii – nefiind construita inca pentru zbor, initiaza si desavarseste imposibila calatoria.

DIV032_100

  • Condorul/Vulturul

condor-vultur-munay-kiMarele arhetip al estului, taramul soarelui-rasare, taramul devenirii noastre – principiul viziunii de la mari inaltimi, viziunea claritatii si a frumusetii, marile aripi ale condorului tin inima, ne invata sa vedem prin ochii inimii – cel care ne impinge in afara cuibului ca sa ne intindem aripile asa incat sa putem zbura oricand, aripa langa aripa cu Marele Spirit.

DIV032_100

  • Huascar

Huascar-inca-munay-kiStapanul Vietii; Stapanul Mortii. Istoric vorbind, este unul dintre cei doi fii a lui Pachakuti Inka (acel incas care a descifrat profetiile oamenilor barbosi cu bete (pusti), care vorbeau prin foc si care ar fi intors lumea cu susul in jos). Huascar a fost pastratorul invataturilor medicale; a fost omorat de fratele sau care a negociat apoi cu spaniolii. El a devenit principiul organizatoric al Lumii de Jos – taramul haosului intunecat, potentialul creator al tuturor lucrurilor. El/ea este cel care reinnoieste Pamantul precum si toate nevoile noastre personale de renastere a propriului pamant, a terenurilor nedestelenite, a locurilor care au nevoie sa fie aerisite. Darul lui Huascar este acela de a ne armoniza relatia noastra cu propria Umbra (termenul creat de Jung)

DIV032_100

  • Quetzalcoatl

Quetzalcoatl-Cocopeli-munay-kiStapanul diminetii/al zorilor; nascatorul zilei, luceafarul de dimineata. Quetzal este o minunata pasare din jungla, iar coatl este sarpele, reptila, un sarpe cu pene, inaripat, care a dobandit zborul – organizatoul Lumii de Mijloc, aduce irigatiile, plantele medicinale si cioplitul pietrei (lucrarile in piatra) – umbland prin America, aduce stabilitate, muzica, dans, flauturi, tobe – cu toate ca s-a pierdut in culturile noastre, putem sa-l chemam individual (si o facem inconstient), o cunoastere animista, spirituala a cailor Pamantului – organizeaza relatiile noastre cu Lumea de Mijloc – cand intri in relatie cu Quetzalcoatl nu mai trebuie sa-ti gestionezi viata

DIV032_100

  • Pachakuti

Pachacuti-munay-kiIstoric vorbind este regele incas caruia i s-a revelat profetia cum ca lumea se va intoarce cu susul in jos (venirea spaniolilor) – pastratorul posibilitatilor, principiul organizator al Lumii de Sus; intruparea conceptului de timp circular, iesind in afara timpului liniar – face ca timpul sa stea pe loc – aduce ordine, ordine divina – intrarea in relatie cu Pachakuti ne permite sa recunoastem ceea ce poate fi schimbat si sa-l schimbam inainte de a se naste.

DIV032_100

Este important sa-ti dezvolti propria relatie cu arhetipurile si descrierile valabile pentru tine vor veni prin propria-ti experienta.