Chakrele

Chakrele – Organele Campului Energetic de Lumina


Sunt discuri rotitoare, cu deschideri mari, care se invart la cativa centimetri in afara corpului. Prin aceste deschideri isi extrag combustibilul radiant, pe care-l stocheaza in corpul luminos, pentru a ne hrani spiritual, emotional si creativ.

Varful ingust, de forma unei palnii, este prins chiar de coloana vertebrala. Chakrele ii transmit sistemului nervos informatii despre traume si dureri trecute, pastrate in inregistrarile Campului Energetic de Lumina. Chakrele informeaza sistemul nostru neurofiziologic, influentand starea emotionala si fizica. Ele se conecteaza, de asemenea, la glandele endocrine care regleaza intregul comportament uman.

 

 

DIV032_100

Chakra 1

Element: Pamant

Culoare: Rosu

Aspecte fizice: temelie fizica, eliminarea reziduurilor, rect, picioare, labele picioarelor, testosteron si estrogen.

Citeste mai mult

Instinct: supravietuire, procreare. / Aspecte psihologice: hrana, adapost, siguranta, capacitatea de a se intretine. / Glande: ovare si testicule. / Este sediul pentru: Sacha Mama – Mama Sarpe – Marele Sarpe, abundenta. / Manifestare negativa: comportament de pradator, violenta instinctuala, oboseala cronica, trauma la nastere, probleme legate de abandon. / Prima chakra este localizata la baza coloanei vertebrale, intre anus si organele genitale. Este poarta catre feminin, care extinde fire luminoase inspre picioarele noastre, pana in biosfera. Impulsurile de la prima chakra sunt primare si instinctuale. Cautam adapost si mancare, ne luptam sa supravietuim in cele mai vitrege conditii.

DIV032_100

Chakra 2

Element: Apa

Culoare: Portocaliu

Aspecte fizice: digestie, intestine, rinichi, tractul urinar, potenta sexuala, adrenalina, durerile lombare, durerile menstruale, pierderea apetitului.

Citeste mai mult

Instinct: sexualitatea. / Aspecte psihologice: putere, bani, sex, control, frica, lupta, pasiune, respect de sine, abuz sexual sau emotional, probleme parentale mostenite, incest. / Glande: suprarenale. / Este sediul pentru: creativitate, compasiune, familie. / Manifestare negativa: frica, lupta. / Cea de-a doua chakra este localizata la patru degete mai jos de buric si face legatura cu rinichii si cu elementul apa. Sub indrumarea chakrei a doua, centrul iubirii erotice, ne exploram pasiunea si descoperim intimitatea. Disfunctiile acestei chakre pot face ca persoana sa confunde sexul, cu dragostea. Marea sarcina a celei de-a doua chakre este sa transforme sexul in dragoste, situatii romantice, in intimitate. Nu e o sarcina usoara, pentru ca impulsurile negative ale aceste chakre sunt reprezentate de nevoia de a-i controla pe ceilalti, prin intermediul banilor, puterii si sexului. Chakra a doua trece chiar prin abdomen, acolo unde ia nastere viata. Acest centru germineaza semintele pasiunii si creativitatii, care se vor dezvolta in chakrele superioare.

DIV032_100

Chakra 3

Element: Foc

Culoare: Galben.

Aspecte fizice: stomac, abdomen, ficat, pancreas, stocarea si eliberarea energiei, splina.

Citeste mai mult

Instinct: putere. / Aspecte psihologice: curaj, putere, exprimare in lume. / Glande: pancreas. / Este sediul pentru: autonomie, individualism, altruism, indeplinirea viselor, longevitate. / Manifestare negativa: probleme gastrointestinale, anorexie, regrete, mandrie, exacerbare a ego-ului, simptome ale nevrozei, energie scazuta, mentalitate de victima, accese de furie, rusine. / A treia chakra este situata in plexul solar si este asociata cu pancreasul. Aceasta glanda este banca de energie a corpului. Chakra a treia este centrul puterii in sistemul Energiei Luminoase. Puterea sa poate fi folosita in mod constructiv, pentru a materializa aspiratiile noastre in lume. Atunci cand este folosita distructiv, ea ne poate reprima natura primara, sau libidoul, ceea ce se manifesta sub forma unor simptome nevrotice, inclusiv rusinea si vina.

DIV032_100

Chakra 4

Element: Aer

Culoare:Verde

Aspecte fizice: sistemul circulator, plamani, sani, inima, astm, deficiente imunitare.

Citeste mai mult

Instinct: iubire. / Aspecte psihologice: iubire, speranta, cedare in fata altuia, compasiune, intimitate. / Glande: timus. / Este sediul pentru: iubire lipsita de egoism, iertare. / Manifestare negativa: exacerbarea ego-ului, tristete, singuratate, abandon, tradare. / Chakra inimii este localizata in plexul solar, in centrul pieptului si nu in dreptul inimii. Este axa sistemului chakrelor. Asa cum abdomenul reprezinta centrul gravitatei pentru corpul fizic, inima se afla in centrul corpului luminos. Glanda Timus este reglata de chakra inimii. Timusul este responsabil de imunitatea celulara. El este unul dintre principalii jucatori in cadrul sistemului imunitar, foarte important in dezvoltarea celulelor limfocitare B si T, „celulele ucigase” ale corpului. Persoanele cu un sistem imunitar slabit reactioneaza excelent, atunci cand chakra inimii este curatata prin Procesul de Iluminare. Denumirea sanscrita pentru chakra inimii este anahata, care inseamna „nelimitat”. Se refera la faptul ca ne eliberam de aspectele materiale ale succesului. Banii, faima si averea inceteaza sa mai fie unitati de masura ale implinirii. Libertatea, bucuria si pace statornica devin insemnele unei persoane concentrate pe centrul inimii. Din punct de vedere cronologic, chakra inimii este asociata cu varsta cuprinsa intre douazeci si unu si douazeci si opt de ani. Este centru din care ne formam familiile si descoperim iubirea, alaturi de sufletul-pereche si de copii. Prin centrul inimii impartasim si experimentam iubirea. Aceasta este cea mai gresit inteleasa chakra din corp, deoarece calitatea iubirii chakrei inimii nu este nici a avea afectiune fata de ceilalti, nici a ne indragosti. Chakra inimii se concentreaza asupra iubirii de Creatie – aceeasi iubire pe care o nutresc florile pentru ploaie, sau jaguarul pentru antilopa din care se hraneste. Acest tip de iubire nu se concentreaza asupra unui obiect, dupa cum nu este dependent nici de alta persoana, pentru a exista. Nu este o iubire sentimentala. Este impersonala. Teologii crestini o numesc “agape”. Incasii ii spun “munay”. Tipul acest de iubire nu urmareste o finalitate. Nu duce la casatorie sau la o relatie. Este un scop in sine.

DIV032_100

Chakra 5

Element: Lumina

Culoare: Albastru

Aspecte fizice: gatlej, gura, gat, esofag.

Citeste mai mult

Instinct: exprimare parapsihica. / Aspecte psihologice: manifestari ale visului, creativitate, comunicare, incredere. / Glande: tiroida, paratiroida. / Este sediul pentru: putere personala, incredere, dorinta. / Manifestare negativa: tradare, dependente, psihoze, probleme cu somnul, minciuni, frica de a vorbi, barfa, toxicitate. / Chakra a cincea este localizata in dreptul gatului si influenteaza glanda tiroida, reglatorul de temperatura al corpului. Reglarea ritmului metabolismului, adica a ritmului in care combustibilul este ars in organism, afecteaza greutatea corporala si aprovizionarea cu vitamine. Denumirea sanscrita a acestei chakre este “vishuda”, care inseamna “puritate”. Cele mai vechi texte yoghine, scrise in urma cu o mie cinci sute de ani de Patanjali, vorbesc despre “siddhis”, sau puterile magice pe care le are cel care si-a trezit acest centru luminos. Aceste puteri includ bilocatia, capacitatea de a deveni invizibil, de a privi in trecut si de a deslusi lucrarile destinului. Chakra a cincea este centrul nostru parapsihic, responsabil de clarviziune, clarauditie, psihometrie si abilitatea de a comunica fara cuvinte. Atunci cand aceasta chakra nu functioneaza bine, pot avea loc experiente psihice nedorite, chiar si o tulburare de personalitate de tip borderline, care se poate transforma usor in psihoza ori nevroza. Fanteziile unei astfel de persoane intra in viata de zi cu zi si ea nu o mai poate deosebi de realitate. Tulburarile de somn sunt frecvente, atunci cand exista un dezechilibru al acestei chakre. / Cronologic, a cincea chakra corespunde perioadei dintre douazeci si opt si treizeci si cinci de ani, cand incepem sa insemnam ceva in lume. Atunci cand chakra a cincea este curata, incepem sa obtinem recunoastere si maiestrie in profesia aleasa. Experienta si cunoasterea ne definesc statutul in lume. Cea de-a cincea chakra ne ofera posibilitatea de a vedea ce ne ofera viitorul si de a actiona conform viziunii noastre. Va imaginati cine puteti deveni si simtiti libertatea de a avea posibilitati nelimitate. In acest centru, adevarata introspectie devine posibila, caci plenitudinea lumii noastre interioare ne este pusa la dispozitie pentru prima oara. Chakra a cincea ne permite sa privim in noi, sa devenim constienti de procesele noastre interioare.

DIV032_100

Chakra 6

Element: Lumina pura.

Culoare: Indigo.

Aspecte fizice: creier, ochi, sistem nervos.

Citeste mai mult

Instinct: adevar. / Aspecte psihologice: ratiune si logica, inteligenta, empatie, depresie, probleme legate de stres, negare. / Glande: pituitara. / Este sediul pentru: iluminare, auto-realizare. / Manifestare negativa: iluzie, nevroze, nepotrivire, atacuri de apoplexie. / Chakra a sasea (sau cel de-al treilea ochi) este localizata in mijlocul fruntii. In traditiile hinduse este considerata cel de-al treilea ochi al lui Shiva, care ofera cunoasterea adevarului perfect si al non-dualitatii. Denumirea sanscrita a acestui centru este “ajna”, sau “puterea nelimitata”. in aceasta chakra ajungem sa cunoastem ca suntem inseparabili de Dumnezeu. Exprimam Divinul din noi si vedem Divinul din ceilalti. Atunci cand ne aflam in prezenta unei persoane care a ajuns la un asemenea nivel, avem un profund sentiment de calm si de pace. Iti dai seama ca esti o fiinta eterna, care locuieste un corp temporal. O persoana care si-a trezit chakra a sasea isi da seama ca Eu-l autentic trebuie sa nu-si gaseasca identitatea exclusiv prin intermediul experientelor fizice si mentale. Trecem dincolo de trup si minte, insa, cu toate acestea, le primim pe ambele in campul constientei noastre. Pe masura ce analizam mintea, putem pasi in stari transpersonale. Urmam mintea cu multa curiozitate, dar fara sa fim absorbiti de ea. indoiala dispare, atunci cand treci dincolo de minte, iar dorinta si dorul inceteaza sa mai fie forte determinante. Intram pe taramurile cunoasterii, care pot fi experimentate, dar nu si povestite. Asta nu pentru ca aceste taramuri se afla dincolo de domeniul cuvintelor, ci mai degraba pentru ca nu exista nimic altceva decat experiente Persoanele care stapanesc darurile acestei chakre inteleg ca raul vietii curge dincolo de forma si de lipsa formei, dincolo de existenta si nonexistenta. Ei cunosc nemarginirea, independent de timp sau forma.

DIV032_100

Chakra 7

Element: Energie pura.

Culoare: Violet.

Aspecte fizice: piele, creier, echilibru hormonal.

Citeste mai mult

Instinct: etica universala. / Aspecte psihologice: altruism, integritate, intelepciune. / Glande: pineala. / Este sediul pentru: transcendenta, iluminare. / Manifestare negativa: psihoze, regresie, cinism. / Chakra coroana, situata in varful capului, este portalul nostru catre Ceruri, in acelasi fel in care prima chakra este portalul catre Pamant. Fire luminoase pornesc din acest centru si ajung pana la stele si pana la destinele noastre.Pamantul ne protejeaza si ne hraneste cu forta sa vitala, iar Cerul ne propulseaza spre propria devenire. / Lectia chakrei a saptea este stapanirea timpului. Atunci cand ne eliberam de timpul linear, cauzal, nu mai suntem prinsi in stransoarea tiranica a trecutului. Ziua de astazi nu mai este rezultatul unui incident anterior si experimentam eliberarea de cauza si efect. Traim cu un picior in lumea obisnuita si cu celalalt inlumea spirituala si ne dam seama ca acestea impart domenii comune. In chakra a saptea, shamanul este eliberat de dorinta, speranta sau regret. / Expresia negativa a chakrei a saptea inseamna regresia spirituala, care se preface a fi Iluminare. Desi este adevarat ca, pentru a trai experienta transcenderii, trebuie sa iti depasesti ego-ul, adesea credem ca fiecare stare ce nu implica ego-ul este transcendenta. / In aceasta cultura in care vrem sa primim recompense imediate, cautatorii spirituali vor adesea sa sara peste exercitiile pentru chakrele inferioare. Unii sunt atrasi de promisiunea unor experiente exotice. Altii sunt pur si simplu nerabdatori, sau nu sunt constienti pe deplin ca trebuie sa isi curete chakrele inferioare, in cadrul pregatirii pentru acest proces.

DIV032_100

Chakra 8

Element: Suflet.

Culoare: Auriu.

Aspecte fizice: arhitectul corpului.

Citeste mai mult

Instinct: transcendenta. / Aspecte psihologice: niciunul. / Glande: niciuna. / Este sediul pentru: non-timp. / Manifestare negativa: matricele bolilor, groaza cosmica. / Batranii shamani numeau chakra a opta “Wiracocha” sau “sursa sacrului”. Aceasta chakra se afla la cativa centimetri deasupra capului si, atunci cand este trezita, straluceste precum un soare, in interiorul Campului Energetic de Lumina. Manifestarea negativa a acestei chakre este groaza cosmica, asa cum este traita de cei prinsi intre lumea spiritului si cea a materiei. Ne-fiind nici morti, nici vii, ei sunt prinsi intr-un taram de cosmar, de care nu pot scapa. / Atributul chakrei a opta este invizibilitatea. in acest centru, devenim constienti de Observator (cunoscut in budism drept Martorul). Un Sine care a fost prezent inca de la inceputul calatoriei noastre spirituale. Desprins de minte, el este capabil sa-i prezinte mintii toate dramele, fara sa se implice in ele. Observatorul este martorul desfasurarii vietii noastre si intelege ca toate povestile pe care le folosim pentru a ne descrie pe noi insine sunt doar atat: povesti. Tot ceea ce credem ca stim despre noi insine, nu are legatura cu Eu-l real. Observatorul stie ca orice poate fi vazut sau apucat nu este real. Pentru Observator conteaza misterul si nu manifestarea. Observatorul percepe totul, dar nu poate fi perceput, pentru ca nu este transformat intr-un obiect al perceptiei. Observatorul este invizibil, pentru ca nu poate fi observat.

DIV032_100

Chakra 9

Element: Spirit

Culoare: Lumina alba, translucida

Aspecte fizice: niciunul

Citeste mai mult

Instinct: eliberare. / Aspecte psihologice: niciunul. / Glande: niciuna. / Este sediul pentru: nemarginire. / Manifestare negativa: niciuna. / Chakra a noua se afla in inima Universului. Este in afara timpului si a spatiului. Se extinde prin vastitatea spatiului si se conecteaza de chakra a opta, printr-un cordon luminos. Shamanul poate calatori prin acest cordon, pentru a experimenta vasta intindere a Creatiei. Folosim termenul de chakra pentru acest centru, deoarece nu avem o denumire mai buna. in realitate, acesta este lacasul Spiritului. El exista dincolo de sufletul personal care ne tine legati de continuumul spatiu-timp si salvare, si care este asociat chakrei a opta. Este spiritul fiecarui lucru din Univers. Observatorul se dovedeste a fi tot ceea ce este observat. / Chakra a noua este Sinele care nu a fost niciodata nascut si nu va muri niciodata. Acest Sine este anterior timpului si nu va intra niciodata in raul prin care curge timpul. Este anterior spatiului si a existat inainte de materializarea Universului. / Chakra a noua ne da abilitatea de a pastra un secret, chiar si fata de tine insuti. Secretul este ca, in urma cu foarte mult timp, acea forta imensa, pe care o cunoastem drept Dumnezeu, a hotarat din locul sau, aflat in vidul nemanifestat, sa se experimenteze pe Sine. Astfel, s-a manifestat in urma cu douasprezece miliarde de ani, ca o singularitate din care a fost formata intreaga materie din Univers. Imensa forta a continuat sa se exploreze pe Sine prin toate formele de viata, ca lacusta, balena, planete, etc. / Cu toate acestea, de vreme ce imensa forta era omniprezenta si omniscienta, fiecare dintre manifestarile Sale poseda aceste calitati. Prin urmare, a trebuit sa pastreze secretul naturii Sale, chiar fata de Sine, pentru a se cunoaste pe Sine, prin cele zece mii de forme. / Atunci cand acest centru este trezit, un raset puternic, huruitor, strabate cu ecou muntii, tunand pe tot Cerul.

DIV032_100

munay-ki-chakrele-jos